Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

6 salátů do horkého léta

Saláty k létu prostě patří. Mají šmrnc a neodrovnají vás tolik jako knedlíky s omáčkou.

Možná si myslíte, že vás v salátové míse už nemůže nic překvapit nebo že není žádné umění smíchat pár druhů zeleniny v míse a dochutit je zálivkou. Jenže právě ve výběru surovin je ten fígl. V salátech totiž můžete zkombinovat i to, co se vám zdá na první pohled naprosto nezkombinovatelné. A přesto bude výsledek skvělý. Tedy ne vždy, ale v následujících receptech tomu opravdu tak je. Ochutnáte?

Hned na začátku vám ukážeme salát pro opravdové lenochy. Pár svěžích ingrediencí, které ani nemusíte míchat dohromady. A výsledek chutná i vypadá úžasně:

Superjednoduchý melounový salát
Co budete potřebovat: 3–4 lžíce hustého balzamikového octa nebo balzamikové redukce, 4–5 hrnků malých kuliček vykrojených z melounu (z vodního, můžete přidat i meloun ogen), 1/2 salátové okurky, 1/2 malé červené cibule, hrubozrnnou sůl, lístky čerstvé bazalky a máty

Postup:
1. Nalijte balzamikový ocet na dno servírovací mísy a rozetřete ho po celé ploše obrácenou stranou lžíce. Jde o to, abyste pokaždé, když naberete trochu salátu, nabrali i trochu výborného octa, který by měl mít sladší chuť. Pokud máte obyčejný balzamikový ocet, povařte ho, až zhoustne jako sirup, a nechte vychladnout.

2. Okurku omyjte, podélně rozřízněte a nakrájejte ji pomocí struhadla na velmi tenké plátky. Cibuli také nastrouhejte nebo nakrájejte na velmi tenké plátky.

3. Kuličky melounu, plátky okurky a cibule rozložte na dno mísy a lehce je posypte hrubozrnnou solí a nasekanými bylinkami (můžete přidat i pár kvítků máty). Podávejte ihned.

A teď něco pro ty, kteří mají rádi ostřejší chutě, potřebují menší vzpruhu nebo kterým se prostě letos urodilo hodně rajčat a chtějí vyzkoušet něco nového:

Salát Bloody Mary
Co budete potřebovat: 1 kg malých rajčátek, 1 utřený stroužek česneku, špetku soli, 3/4 hrnku červeného vinného octa, 1/2 menší červené cibule, 2 lžičky hnědého cukru, 2 stonky řapíkatého celeru nakrájené na kostičky + lístky z vnitřní části celeru, 1 lžíci celerové soli, trochu worcesterské omáčky, 1 lžíci nastrouhaného křenu, čerstvě mletý pepř, 3–4 stonky hladkolisté petrželky

Postup:
1. Omytá rajčátka rozkrojte na půlky, promíchejte v míse s česnekem, solí a třetinou vinného octa a nechte stát asi 30 minut.

2. Zbylý ocet dobře rozmíchejte s cukrem, přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky a nechte ji chvíli v octu změknout.

3. Z ochucených rajčátek opatrně slijte šťávu, kterou pustily, pomalu ji svařte v pánvi na množství asi 2 lžic a nechte vychladnout.

4. Cibuli vyndejte z octa a lehce propláchněte vodou.

5. Rajčátka promíchejte s cibulí, kostičkami celeru, celerovou solí, křenem, worcesterem, lehce opepřete a vmíchejte svařenou šťávu z rajčat a případně i trochu octa, ve kterém byla naložená cibule (není to nutné). Nakonec salát posypte jemně nasekanými lístky petrželky a lístky z vnitřní části celeru.

Skvělé saláty se dají dělat i z tepelně upravené zeleniny. Třeba taková opečená cuketa. Když přidáte trochu máty, citronu a chilli, dostane salát ten správný šmrnc:

Salát z mladých cuketek
Co budete potřebovat: 5 ks mladých cuketek, 300 g zelené zeleniny - brokolice, zelené fazolky, lusky cukrového hrášku, 200 g hrášku, 100 g rukoly nebo řeřichu, feta sýr, 60 g piniových nebo lískových oříšků

Na zálivku:
30 g červeného rybíze, 1 ks chilli papričky, 30 g máty, šťáva a kůra z 1 citronu, 60 ml olivového oleje

Postup:

1. Nudličky z mladých cuketek promíchejte s olivovým olejem a opékejte na grilovací pánvi, dokud nebudou hotové.
   
2. Spařte zeleninu a hrášek.
  
3. Zálivka: Smíchejte všechny ingredience tak, aby zálivka byla podle vaší chuti. Dochuťte solí a pepřem.
   
4. Vmíchejte zálivku do zeleniny, dejte na servírovací mísu, naaranžujte navrch rukolu, fetu a opražené oříšky. Ozdobte čerstvými cuketovými květy a podávejte.

Podobně se dají do salátu využít i grilované papriky. Opět v kombinaci s mátou a sýrem Feta:

Salát z grilovaných paprik

Co budete potřebovat: 3ks velkých paprik (červená a žlutá), čerstvá máta, hladkolistá petrželka, sůl, pepř, olivový olej, balzamikový ocet, citron, 50 g Feta sýr, 1 hrst rukoly

Postup:
1. Celé papriky položte na gril a nechte opéct ze všech stran do černa, trvá to asi 15 minut. Papriky vložte do mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte trochu zchladnout. Papriky zbavte jádřinců a oloupejte slupku.
   
2. Papriky nakrájejte na proužky, přidejte mátu, petrželku a rukolu. Dobře zamíchejte a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a balzamikovým octem. Na závěr do salátu přimíchejte i sýr feta, který jste rozdrolili mezi prsty.

Kdybyste si snad chtěli dát k obědu jen salát, tohle je ideální řešení, po kterém nebudete mít hlad. Samozřejmě bez majonézy!

Zdravý letní bramborový salát
Co budete potřebovat: 500 g malých brambor, 2 lžíce olivového oleje, 2 ks velkých stroužků česneku, 300 g máslové dýně, 1 ks menšího lilku, 8 ks ředkviček, sůl, pepř

Na zálivku: 1 lžíce dijónské hořčice, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl, pepř

Postup:
1. Předehřejte troubu na 200 ºC. Brambory rozkrojte na půlky, vložte je do mísy a promíchejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Naskládejte je na plech a vložte ho do trouby. Po 15 minutách k bramborám přimíchejte dýni a lilek, které jste předtím pokrájeli na kostičky, a pečte společně dalších 15 minut, dokud brambory nezměknou. Mezitím nakrájejte omyté ředkvičky na osminky.
   
2. ZÁLIVKA: V míse na salát prošlehejte metličkou hořčici s olivovým olejem a citronovou šťávou. Osolte a opepřete a přimíchejte nasekanou pažitku.
   
3. Vlažné brambory a dýni s lilkem pak promíchejte v míse se zálivkou a ředkvičkami. Podávejte samostatně, nebo jako přílohu k masu.
   
4. Prima tip: Pěkné a mladé listy z ředkviček můžete směle přimíchat do salátu!

A nakonec jedna letní specialita od propagátorky biopotravin a biovaření Hanky Zemanové:

Letní cizrnový salát s bylinkami
Co budete potřebovat: 250 g uvařené nebo sterilované cizrny, 8 ks rajčat, 3 jarní cibulky, 2 - 3 stonky řapíkatého celeru, listový salát

Na zálivku: 6 lžic olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 2 - 3 stroužky česneku, sůl, pepř, větší hrst máty, hrst čerstvé petrželky

Postup:
1. Nejprve smíchejte všechny ingredience na zálivku a nechte chvilku odležet, aby olej nasál chuť bylinek.
   
2.Nakrájejte rajčata na menší kostičky, řapíkatý celer a nať cibulky najemno a promíchejte s cizrnou a s dresinkem.
   
3. Omyjte salát a osušte ho – nejlépe v salátové sušičce. Na talířích udělejte salátové „lůžko“ a na něj dejte cizrnový salát. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
   
4. PRIMA TIP: Chcete-li jídlo ještě více obohatit živinami, nepoužívejte sterilovanou cizrnu, ale uvařte ji v papiňáku s řasou kombu. Uvařenou, měkkou kombu pak nasekejte na malé kostičky a vmíchejte do salátu.

 

Zdroj: Prima ŽENY

 

iPrima_zeny_v14.jpg