Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Velikonoční menu plné zeleniny

Rychlé, svěží a hlavně dobré. Přesně takové by mělo být sváteční menu na Velikonoce. Jestli chcete rodinu překvapit na Velikonoce něčím novým a opravdu dobrým, čtěte dál.

I když to podle počasí nevypadá, je jaro a všechno by se mělo zelenat. Vneste trochu zeleně i na sváteční stůl. Udělejte si zelenou polévku, přidejte k masu zelenou zeleninu a využijte ji i ve studené kuchyni. Máme pro vás samozřejmě i dva typické velikonoční pokrmy, které by na velikonočním stole neměly chybět – mazanec a nádivku. Ovšem v trochu netradiční formě.

Malý předkrm vám zkrátí čekání na to, co přijde:


Nádivkové muffiny
Nádivka neboli hlavička je jednou z hlavních velikonočních specialit. Místo toho, abyste jí plnili maso nebo ji podávali jako předkrm, udělejte si z ní předkrm tak akorát do ruky. A když něco náhodou zbyde, koledníci určitě rádi pár muffinů ochutnají.

Suroviny (12 porcí): 8 ks rohlíků, 250 mlvlažného mléka, 150 g změklého másla, 4 vejce, 1 hrst čerstvé mladé kopřivy nebo petrželky, Muškátový oříšek, sůl, 200 g farmářské slaniny

Postup:
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, vložte do větší mísy a zvlhčete mlékem. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte se změklým máslem a asi polovinou čerstvě nastrouhaného  muškátového oříšku, osolte. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu.
   
Máslo se žloutky důkladně promíchejte s nakrájenými rohlíky. Kopřivy spařte v cedníku vroucí vodou, vymačkejte a nasekejte nadrobno, přidejte k nádivce, nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný sníh.
   
Každou formičku vystelte plátkem slaniny a naplňte tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte 15–20 minut. Po vychladnutí můžete každou nádivku převázat potravinovým provázkem, aby slanina nepadala.
   
Prima tip: Muffiny vložte do barevných papírových košíčků. Každý převažte dvěma stuhami jako dáreček a zavažte na mašli.

A pokračujeme polévkou:

Polévka z medvědího česneku s portským vínem
Tahle krémová polévka je doslova skvostná a klidně ji můžete dát i dětem. Navíc vás vyjde jen na pár korun, protože hlavní surovinu – medvědí česnek si můžete natrhat venku, kde je trochu vlhko a stín, třeba v lese u potůčku.

Suroviny (2–4 porce): 200 g medvědího česneku, 100 ml smetany, 500 ml kuřecího vývaru, 50 g brambor (pokrájených na malé kostičky), 50 g pokrájené šalotky, 50 ml portského bílého vína, 30 g masla, sůl, pepř.

Postup:
Šalotku zlehka orestujte na másle, přidejte na kostičky nakrájené brambory a podlijte portským vínem. Nechte přejít varem, přidejte vývar a vařte do změknutí brambor.
   
Poté přidejte smetanu a najemno posekané listy medvědího česneku, krátce povařte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Na závěr dochuťte solí a pepřem.

Hlavní chod:

Zapečené krůtí závitky s chřestem

Mohlo by se zdát, že dělat závitky je pracné. U těchto to neplatí! Zvládnete je umotat za chvilku a pak už jen stačí je dát do trouby a připravit mezitím přílohu – třeba vařené nebo pečené brambory.

Suroviny (4 porce):
500 g tenkého zeleného chřestu, 8 ks tenkého krůtího řízku, sůl, pepř, 8 lžiček bazalkového pesta, 150 g italského sýra fontina, 2 stroužky česneku, 50 g strouhanky, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 1 lžíce nasekané bazalky, 4 lžíce olivového oleje.
 
Postup:
Chřest omyjte a velkoryse jej seřízněte na délku asi 12 cm. Ve vroucí osolené vodě jej povařte asi 2 minuty, slijte a v cedníku nechte řádně okapat.
   
Krůtí plátky jemně naklepejte, osolte, opepřete a potřete bazalkovým pestem. Sýr nakrájejte na tenké plátky. Na každý řízek položte 3 stonky chřestu, na něj dejte plátek sýra a smotejte závitky, které zpevněte párátky.
   
Závitky vložte do zapékací misky. Posypte jemně nasekaným česnekem, strouhankou, parmezánem a bazalkou. Zakapejte olivovým olejem a pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C 20–25 minut dozlatova.

Prima tip: Sýr Fontina je italský polotvrdý sýr z kravského mléka. Pokud ho neseženete, můžete ho nahradit sýrem typu Brie, Madelandem nebo Blaťáckým zlatem, které se dobře rozpékají.

A co bude sladkého ke kávě?

Minimazance s drobenkou

I s natolik tradičním pečivem, jakým bezesporu mazanec je, se dá experimentovat. Tyhle mazancové zmenšeniny jsou obdobou plněných koláčků, takže si je můžete i obdobně naplnit – tvarohem, mákem, marmeládou, ovocem...). A nezapomeňte na křupavou drobenku s jahodovou příchutí!

Suroviny (20 ks porcí): 500 g hladké pšeničné mouky, špetka soli, 250 ml mléka, 100 g másla, 100 g cukr moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička nastrouhané kůry citronu, 20 g kvasnic, 2 ks žloutku, 1 ks žloutku na potírání

Drobenka: 2 lžíče mletého lískového oříšku, 2 lžíce hladké špaldové mouky, 2 plátky másla, 2 lžíce jahodového džemu

Postup:
Mouku prosijte do mísy a přidejte sůl. Mléko dejte do kastrůlku a lehce ohřejte tak, abyste v něm udrželi prst. V jiném kastrůlku rozpusťte máslo a nechte chladnout. Lžíci cukru odeberte, zbytek vsypte k mouce spolu s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed mouky udělejte důlek. Droždí rozdrobte a smíchejte se lžící cukru a třemi lžícemi vlažného mléka. Drožďovou kašičku vlijte do důlku v mouce a přimíchejte asi půl lžíce okolní mouky. Pak mísu zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě stát, dokud kvásek v důlku nezvětší svůj objem na dvojnásobek.
   
Poté přidejte žloutky, mléko, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Za pomoci vařečky do těsta vtlačte co nejvíce vzduchu. Poté zakryjte a nechte v teple kynout asi 30–45 minut.
   
Nakynuté těsto rozválejte na 1 cm tlustou placku a nakrájejte na čtverce. Můžete je naplnit tvarohem s rozinkami nebo hustým džemem. Pak přehněte rohy přes náplň a vytvarujte bochánky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi tak 15 minut dokynout.
  
Připravte si drobenku. Smíchejte mouku s oříšky, rozdrobte s máslem a nakonec smíchejte s džemem. Bochánky potřete žloutkem, posypte drobenkou a dejte je péct do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 20–25 minut.
   
Prima tip: Můžete si udělat i klasickou drobenku, ve které je stejný poměr polohrubé nebo hrubé mouky a krupicového cukru.

 

Co když přijde návštěva?

Trhací chleba
I na tu je potřeba se připravit, protože není nic horšího, než když ve spěchu hledáte ve spíži zapadlý sáček se slanými brambůrky a pár posledních oliv. Znáte trhací chleba? Ten postavíte na stůl, povídáte si s hosty a přitom trháte a trháte, až není co trhat...

Suroviny:
250 g žampionů + 1 lžíci másla na jejich opečení, sůl, 1 lžíci nasekaného čerstvého tymiánu (nebo 1 lžičku sušeného), 1 menší chleba – ideální je malá Šumava (stačí asi pro 5 lidí, pokud máte větší společnost, sáhněte rovnou po velkém bochníku a přiměřeně zvyšte i množství ostatních ingrediencí), 350 g tučnějšího sýru – měl by mít alespoň 48 % tuku, takže na 35% Eidam zapomeňte, protože není po rozpečení tak vláčný, ideální je Gouda nebo třeba Provolone, 1/2 hrnku rozpuštěného másla, 2 jarní cibulky, 2 lžičky nemletého máku

Postup:

Nejdříve si připravte žampiony. Očistěte je, nakrájejte nadrobno a restujte je asi 5 minut v pánvi na másle. Přidejte tymián a ještě chvilku restujte. Pak žampiony osolte, odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Bochník si položte na prkénko a udělejte do něj ostrým nožem hlubší zářezy do tvaru mřížky. Dejte pozor, abyste bochník nerozkrojili, aby stále držel pohromadě. Pak ho položte na arch dvojitého alobalu.

Do zářezů v chlebu nejdříve rozdělte žampiony a zatlačte je pomocí lžičky dovnitř. Sýr nakrájejte na proužky a vtlačte je také do zářezů v chlebu.

V hrnku rozpusťte máslo a smíchejte ho s nadrobno nakrájenými jarními cibulkami a mákem. Směs rozdělte na chleba.

Naplněný chleba celý dobře zabalte do alobalu a položte na plech. Vložte ho do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 15 minut. Pak alobal na vrchu opatrně rozřízněte a rozevřete a chleba pečte ještě dalších 10–15 minut, dokud se sýr nezačne roztékat a chléb na vrchu zlátnout.

Hotovo, stačí chleba odnést na stůl a začít trhat.

A co s mísou vykoledovaných vajec?

 

Avokádová pomazánka s vejci

Něco sníte jen tak, něco můžete dát do zeleného salátu, přidáte kousek šunky a sýru a máte studenou večeři. A ze zbytku si uděláte třeba pomazánku. Jestli vám chutná guacamole, zkuste tuhle variaci, do které potřebujete hned čtyři vařená vajíčka:

Suroviny (6 porcí): 2 ks zralého avokáda, 4 ks uvařených vajec, 4 lžíce zakysané smetany, 1 hrst nasekané jarní cibulky + na ozdobu, 1 lžička plnotučné hořčice, pečivo k podávání, sůl, pepř

Postup:
Avokáda podélně rozpulte až k pecce a kroucením proti sobě od sebe oddělte obě poloviny. Vyjměte pecku.
    
Pomocí lžíce vydlabejte dužinu a v kuchyňském robotu ji rozmělněte spolu s vejci, se smetanou, s jarní cibulkou a hořčicí na hladkou kaši. Dochuťte a podávejte s pečivem, ozdobené zbylou cibulkou a nahrubo namletým pepřem.


Zdroj: Prima ŽENY

 

iPrima_zeny_v13.jpg