Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Melounová pizza - bez pečení a bez práce

Proč by měla být pizza jenom pečená? A proč by se měl meloun jen tak nakrájet a jíst samotný, když se dá skvěle zkombinovat s něčím dalším a podávat hodně atraktivně?

Tvar melounu si přímo říká o to, abyste z něj vykrojili kulatý plát a něčím ho hezky ozdobili. Otázka je čím? Jedna možnost je sladká, což se bude líbit hlavně dětem. Taková pizza à la ovocný salát. A ta druhá možnost slaná. Tu oceníte třeba ve chvíli, kdy budete pořádat zahradní slavnost nebo letní večírek a budete chtít hosty ohromit něčím lehkým a neobvyklým. Slaná varianta se hodí třeba i jako osvěžující příloha ke grilovanému masu místo klasického salátu.

Ale začneme hezky od začátku. To hlavní, co budete na melounovou pizzu potřebovat, je kulatý plát melounu.

Pokud máte pěkný kulatý meloun, můžete zkusit vykrojit z prostřední části kulatý řez silný asi 2,5 cm. Lepší je ale druhá možnost, která je ideální i pro meloun oválný – rozkrojte ho podélně na dvě půlky, jednu položte řeznou stranou na prkénko, rozkrojte opět napůl, z každé půlky odkrojte v nejširší části půlkulatý řez a sestavte je k sobě tak, aby vznikl kruh.

Připravený základ pak rozkrájejte na 8 výsečí a dejte na plochý talíř nebo prkénko.

Základ pizzy je "upečený", takže zbývá ho jen ozdobit.

Varianta nasladko:

Použijte různé druhy ovoce, pokud možno barevně kontrastní. Krásně vypadají třeba plátky oloupaného kiwi a rozkrojené velké (kanadské) borůvky. Pizzu pak posypte nasekanými oříšky nebo strouhaným kokosem, přidejte lístky čerstvé máty nebo meduňky, a jestli máte rádi kustovnici (goji), klidně jí taky trochu přidejte. Kdyby někomu pizza připadala málo sladká, můžete ji ještě pokapat trochou medu. Ale když koupíte opravdu sladký meloun, vůbec to není nutné.

Varianta naslano:
Vodní meloun, sýr Feta a balzamikový ocet – možná vás překvapí, jak je tahle kombinace dokonalá. A opravdu je. Tak toho využijte i v případě melounové pizzy! Nejdřív melounový základ posypejte rozdrobenou fetou, přidejte nakrájené černé olivy a lístky máty a vše pokapejte balzamikovou redukcí. To je vlastně svařený balzamikový ocet. Redukce se sice dá koupit hotová, ale snadno ji připravíte i doma, když povaříte půl hrnku tmavého balzamikového octa asi 5 minut, až zhoustne jako sirup, a necháte vychladnout. Hotovo, můžete podávat:)

Mimochodem, kombinaci melounu, fety a balzamika můžete využít i jinak. Udělejte z nich třeba:


Melounové jednohubky
Meloun a fetu nakrájejte na kostky, na každou kostku melounu dejte půlku nebo celý lístek máty, přidejte kostičku sýru, spojte párátkem a jednohubky pokapejte balzamikovou redukcí.

Nebo zkuste grilovaný meloun – jako svačinu, případně lehkou večeři:
Z půlky bezpeckového melounu odkrojte kůru a dužinu nakrájejte na 8 čtvercových plátků o straně asi 8 cm. Také sýr Feta (budete ho potřebovat asi 200 g) nakrájejte na čtyři stejné čtvercové plátky.

V míse smíchejte dva hrnky rukoly se lžičkou olivového oleje, trochou soli a pepře.

Plátky melounu lehce pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a opepřete a opečte velmi krátce na rozpáleném grilu (jen několik vteřin z každé strany).

Na talíř položte ogrilovaný plátek melounu, přidejte plátek fety a znovu plátek melounu a navrch dejte čtvrtinu ochucené rukoly a vše pokapejte balzamikovou redukcí. Ze zbylých surovin udělejte stejným způsobem další tři porce.

 

 

iPrima_zeny_v10.jpg