Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Vánoční cukroví - tradičně ale zdravě

Představíme vám několik zajímavých receptů na vánoční cukroví, které organizmus minimálně zatíží nebo mu dokonce prospěje. Ano, i mlsat se dá zdravě pokud budete při přípravě pečiva používat ty správné suroviny.

Recepty na pečené pečivo:

Mrkvové koláčky
Potřebujete: 200 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g jemně nastrouhané syrové mrkve, 80 g Hery, 30 g přírodního třtinového cukru, ½ prášku do pečiva.

Postup: Vypracované těsto rozválejte těsto a vykrájejte srdíčka, která pak upečte do růžova. Na závěr je potřete meruňkovou marmeládou a posypte sezamovým semínkem.

Ovesné čtverečky

Potřebujete: 100 g mletých ovesných vloček, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 200 g Hery, 50 g přírodního třtinového cukru, 1 lžičku skořice, 1 lžičku prášku do pečiva, 4 lžíce sójového mléka.

Postup: Vypracujte těsto a rozetřete ho na vymazaný plech o síle asi 2 cm. Pečte ve vyhřáté troubě 20 min při teplotě 165 °C. Po vychladnutí potřete povidly, hustě posypete slunečnicovými semínky a rozkrájte na čtverečky.

Slepované štafetky

Potřebujete: 40 dkg špaldové mouky, 20 dkg mouky z ovesných vloček, 20 dkg mletých vlašských ořechů, 1 vejce, 3 lžíce ovocné šťávy (dle hustoty těsta možno přidat), 15 dkg uvařených rozmixovaných rozinek, 15 dkg ztuženého palmového tuku nebo Hery.

Postup:
Vypracujte těsto, ze kterého na masovém mlýnku s formovacím nástavcem tvořte 5 - 7 cm dlouhé pásky, které upečte a po vychladnutí slepte marmeládou. Konce můžeme na máčet v čokoládě.

Pracny
Potřebujete: 12 dkg celozrnné mouky, 3 dkg sójové mouky hladké, 5 dkg vlašských ořechů, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce sušeného sladovitu, 1 lžička skořice, 3 mleté hřebíčky, na špičku nože citronové kůry, ½ lžičky sody, 7 lžiček bílého jogurtu, 30 ml olivového oleje.

Postup: Z ingrediencí vypracujte těsto, natlačte do formiček a pečte do růžova. Vyklápějte je hned po vytažení z trouby.

Recepty na nepečené pečivo:

Kokosové kuličky
Postup: Namočte do vody na několik hodit sušená jablka. Pak je umelte a smíchejte s rozinkami a opraženými a rozemletými ovesnými vločkami a opraženými a rozemletými ořechy. Ze vzniklé hmoty vytvarujete kuličky, které nakonec obalte v kokosu.

Karobové kuličky
Postup: Uvařený kuskus  smíchejte s jablečným moštem (nebo se šťávou z kompotu), přidejte stejné množství kokosu, jednu lžíci sladěnky (slad z naklíčeného ječmene) a rozinky podle chuti. Poté vytvarujte kuličky, které obalíte v karobu ( přírodní náhražka čokolády).

Ovocný salám
Potřebujete: dva šálky sušeného ovoce, 100g mandlí, 1 šálek jemných ovesných vloček a kokosovou moučku na obalování.

Postup: Ovoce pomeleme na masovém strojku nebo v mixeru (pokud je hodně tvrdé, můžeme ho předem namočit). Do romletého ovoce přidejte namleté mandle a vše zahustěte vločkami. Vytvoří se hustá hmota, ze které vyválíte tvar podobný šišce salámu. Ten potom obalíte v kokosu, zabalíte do alobalu a dáte do lednice. Servírujte nakrájené na kolečka.


Kuličky z mandlí

Potřebujete: 250g loupaných jablek, 250g přírodního třtinového cukru, 100g loupaných mandlí, 1 citrón a trochu vody.

 

Postup: Z cukru a vody uvařte hustý sirup, přidejte nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná jablka a ještě chvíli povařte. Pak přidejte polovinu oloupaných a nakrájených mandlí, citrónovou šťávu, trochu nastrouhané citrónové kůry a dovařte na hustou kaši. Z dobře vychladlé směsi tvořte malé kuličky. Nakonec je obalte v druhé polovině nasekaných mandlí a ukládejte do košíčků.