Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Řadíte se k vegetariánům? Jezte více luštěnin a ořechů!

Jste-li vegetariáni měli byste, podle odborníků, zařadit do svého jídelníčku větší množství luštěnin, ořechů a vajec. Tímto způsobem tak chybějící maso plnohodnotně nahradíte. Někteří vegetariáni ale nejsou na pokrmy z luštěnin zvyklí, proto jim přinášíme pár tipů, jak si stravu jednoduše spestřit.

 

Hummus

 

Hummus je arabské jídlo, jehož základní ingrediencí je cizrna. Podává se samostatně, jako omáčka nebo příloha k hlavnímu jídlu.

 

Hummus - příprava

 

1 hrnek cizrny

5 hrnků vody

3-6 stroužků česneku

1/2 lžičky koriandru

1 lžíce sezamového másla tahini (lze nahradit máslem z burských oříšků)

1 lžíce lněného oleje

šťáva z 1 citrónu

sůl

svazek petrželky

 

Pilaf a dhal

 

Pilaf  je pokrm, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur). Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření. Můžete ho přidat do zeleninového kari nebo jej nakombinovat s indickou čočkou dhal.

 

Dhal - příprava

 

2 cibule 
2 lžíce oleje
2 stroužky  česneku
2 dl červená čočky
½ l zeleninového vývaru z kostky
 4 rajčata
2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 lžičky koření Garam masala
1 lžička kari
1/2 lžičky kurkumy
1 lžička drceného kmínu
1 lžička pasty sambal oelek

Najemno pokrájejte cibuli a zlehka ji osmahněte na oleji. Ke konci připadejte prolisovaný česnek, garam masalu, kmín, kari a kurkumu. Promíchejte a zalejte vývarem, přidejte čočku, najemno nastrouhaný zázvor, sambal oelek a rajčata. Pak duste tak dlouho dokud čočka nezměkne.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Tři pravidla správného trávení sacharidů.

Proti osteoporóze nejen vápníkem.

Aby vám chutnalo.

 

Polévky

 

Jezte polévky připravené z fazolí, jako minestrone, a dále polévky s čočkovým základem, vedle čočkové i rajčatovou. U těstovinových pokrmů nahraďte maso fazolemi. Rýži a fazole podávejte společně - můžete použít jakýkoli druh fazolí. Pokud nemáte čas fazole namáčet a vařit, můžete je zakoupit již uvařené v konzervách. Vyberte si však takové, které neobsahují přídavky cukru ani soli. Konzervu pečených fazolí okořeňte kari kořením nebo chilli. Také smícháním dvou nebo tří druhů fazolí můžete připravit fazolový salát.

 

Sójové boby

 

Jako přímou náhražku masa můžete použít sójové výrobky, jako například tofu nebo sójové maso. Obě tyto potraviny mají oproti masu nevýraznou chuť, takže se lépe hodí do vysoce kořeněných pokrmů typu chilli nebo jiných velmi ostrých jídel.

 

Ořechy

 

Snažte se jíst více ořechů a semínek. Přidávejte je všude tam, kde je to možné, například do salátů. Do listového salátu můřete dát vlašské ořechy, slunečnicová semínka nebo piniové oříšky. Trochu ořechů můžete vmíchat i do snídaňových obilovin, nebo do moučníků. Chleba si mažte arašídovým máslem. K svačině si vybírejte tyčinky, koláče a sušenky, které obsahují ořechy a semena.