Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Labyrintem pečiva

Pečivo je neodmyslitelnou součástí jídelníčku mnohých z nás. Patří k základním potravinám, protože představuje dobrý zdroj energie a snadno využitelných sacharidů. Hodí se nejen k snídani nebo ke svačině, ale bývá také oblíbenou součástí večeří a obědů. Doporučuje se denně sníst asi polovinu energie ze sacharidů ve formě celozrnného pečiva. To znamená, že asi 500 kcal by mělo denně pocházet z pečiva.

 

Z hlediska výživy jsou právě druhy pečiva upečené z celozrnné mouky nejvhodnější. Světlé pečivo dodává lidskému organizmu pouze energii a sacharidy. Celozrnné výrobky navíc obsahují vitaminy, minerální látky a vlákninu – a je jedno, zda bylo použito jednoho nebo více druhů mouky - bez použití zlepšujících a jiných přídatných látek (aditiv).

 

Jak ale najít ty správné produkty? Projdete-li se českými supermarkety, narazíte na labyrint pečiva - světlé, tmavé, zrníčkové, se sezamovým, dýňovým či slunečnicivým semínkem, grahamové, sojové...

Které si vybrat? Jak se v něm vyznat?


Tmavý není vždy celozrnný
Je pravda, že orientace v té záplavě není jednoduchá a pokud chcete opravdu vědět, co kupujete, nezbude vám, než hledat informaci o složení pečiva. Výživový poradce portálu FITHALL.cz ing. Ivan Mach radí: „V malých pekárnách a obchodech vám rádi vyhoví. Pokud si nejste jisti, zeptejte se malého pekaře, on vám nejlépe poradí, co si vybrat. Ani v supermarketech se ale nenechte odbýt. Prodejce má tyto informace k dispozici od výrobce a je ji na požádání povinen vám ukázat.“

 

Rozhodně tyhle informace nepodceňujte, nespoléhejte se jen na zrak a vlastní úsudek, protože i tady platí, že zdání může klamat. Tmavé barvy pečiva se dosahuje nejen přirozeným obsahem tmavších obilných slupek, jako je tomu u celozrnného pečiva, ale i dobarvováním potravinářským barvivem. „Tmavé tedy automaticky ještě neznamená, že je pečivo celozrnné. Celozrnné pečivo, které se pozná tím, že jeho struktura je hrubá, zrnitá, s viditelným obsahem rozdrcených slupek a otrub,“ vysvětluje inženýr Mach a doplňuje, že ani pečivo se semínky na povrchu nebo uvnitř nemusí být celozrnné. „Celozrnné pečivo je takové, které je upečené z celozrnné mouky, vzniklé semletím celého obilného zrna. I žitná mouka, která je tmavší než pšeničná, a pro mnohé je synonymen celozrnné, může být při mletí zbavená slupek. Tím pádem pak ale postrádá celozrnnou povahu, stejně jako bílá necelozrnná pšeničná mouka!“

Celozrnné pečivo a děti
Často také slýcháme, že celozrnné pečivo není pro děti vhodné. S tím ale Ivan Mach nesouhlasí. „Problém je právě v tom, že u nás bohužel pohled na oba druhy pečiva splývá. Díky matoucím názvům pekárenských výrobků si lidé myslí, že jedí celozrnné pečivo, zatímco jedí sice tmavé, ale mnohdy jen obarvené pečivo. Celozrnné pečivo s viditelným obsahem rozdrcených slupek a otrub, lze doporučit jak dospělým, tak dětem.“ Samozřejmě, že děti by měly zkonzumovat pečiva méně než dospělí, podle věku tak polovinu dávky. To ale platí obecně o všech potravinách.

 

 

EXTRA INFO

 

POTRAVINA  (100g)

ENERGETICKÁ HODNOTA 
VLÁKNINA
Pšeničný chléb
224 kcal
0
Vícezrnný chléb
171 kcal
5,6
Chléb celozrnný žitný
241 kcal
8,2
Chléb celozrnný pšeničný
343 kcal
8,4
Houska obyčejná
286 kcal
3,0
Sojový rohlík
287 kcal
1
Celozrnný rohlík
251 kcal
9
Knackebrot
339 kcal
14,0
Grahamové pečivo
287 kcal
11,9