Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Ovoce a zelenina nesmí chybět ve zdravém jídelníčku

Všeobecné doporučení pro udržení zdraví nám radí sníst pět porcí ovoce a zeleniny každý den. Jedna porce je přibližně 200g, což odpovídá střednímu jablku nebo dvěma malým banánům. Pro někoho může i toto doporučení představovat nepřekonatelný problém, pro jiného je to stále málo.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Kořenová zelenina – kořeny pro vaše zdraví

Raw food, ano nebo ne?

Vláknina v jídelníčku

 

Jak poznat, že jíte  ovoce a zeleniny tak akorát, se dozvíte na následujících řádcích:

Snídaně - jestliže snídáte sladké kaše, nezapomeňte si do nich nakrájet oblíbené sezónní ovoce. Tělu tím dodáte vitamíny i vlákninu a navíc si pochutnáte. Při hubnutí volte druhy, které je nutné víc kousat (jablka, tvrdší hrušky, nektarinky, ananas). Ke slané snídani vždy poskládejte na talíř salátovou okurku, rajčata i papriku (zkrátka jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi).

Svačina dopolední - k dopolední svačině si ještě dopřejte ovoce, ale když chcete hubnout, nebo si jen hlídáte stávající hmotnost, později ho už nejezte, a to kvůli vysokému obsahu cukru. Samozřejmě je ale  i odpoledne ovoce lepší, než cukrovinky. Abyste snížili glykemický index ovoce a zasytili se, přidejte k němu hrst ořechů nebo kousek sýra.

Oběd - až polovina talíře by měla být schovaná pod zeleninou. V zimě ji tepelně upravujte, v letních měsících si ji dejte klidně čerstvou. Nedovolte, aby na talíři leželo pouze opuštěné maso a příloha, bez dalších barev a chutí v podobě zeleniny.

Svačina odpolední - odpoledne chroupejte papriku, zobejte rajčata, salátovou okurku, řapíkatý celer či ředkvičky. Ovoce si dejte po tréninku za odměnu. Zeleninu doplňte kvalitními proteiny (třeba sýrem cottage), ale nechte ji tvořit většinu svačiny.

Večeře - lehký zeleninový salát je v horkém počasí ideální. Dejte si ho s plechovkou tuňáka, grilovaným lososem nebo kuřecím prsem a zakápněte dresinkem. Pochutnáte si, dodáte organismu vlákninu, vitamíny i bílkoviny a navíc nebudete mít díky velkému objemu jídla hlad. Saláty (ledový, římský apod.) v obrovském množství neschovávají téměř žádnou energetickou hodnotu.

Večeře II - když vás trápí kručení žaludku před spaním, otevřete si sklenici kyselých okurek a s klidným srdcem je spořádejte. To samé platí o salátové okurce nebo řapíkatém celeru. Tato zelenina je téměř bez kalorií, zato plná výživných mikronutrientů (vitamínů a minerálů).

Nadýmání - jasným znakem toho, že jíte zeleniny příliš mnoho, je nadýmání. Pokud máte večer břicho jak v devátém měsíci těhotenství, uberte. Jestliže vás trápí zácpa, naopak zeleninu a ovoce přidejte, ale také se začněte víc hýbat a pít vodu.

Polotovary - džusy, ovocné zmrzliny, marmelády a další zpracované ovocné či zeleninové pokrmy do denního příjmu nepočítejte. V nich vitamínů opravdu moc nezbývá. Vyžadujte čerstvost a přirozenost potravin.

 

660x250_8.jpg

Autor: Veronika Červenková