Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Müsli k snídani? Dejte si pozor, ne každé je dietní!

Otázka téměř hamletovská - jíst či nejíst müsli? Ještě před pár lety nám říkali, že bychom ho měli snídat nejlépe denně, dnes se zase všude dočteme o tom, jaké je müsli zlo - vždyť obsahuje cukr, toho bílého zabijáka, který se vám nejen usadí na bocích, ale také způsobí cukrovku a kdovíco ještě.

 

ČTĚTE TAKÉ:

5 zdravých snídaňových receptů do sklenice

Fitness recepty z proteinového prášku

Tipy na zdravé a dietní snídaně

 

Pravda leží, jako vždy, někde uprostřed. Donedávna byl ve výživě trend konzumace cereálií, sójových výrobků a nízkotučných produktů, takže se müsli těšilo velké oblibě. Nyní se naopak prosazuje nízkosacharidová strava s důrazem na kvalitní bílkoviny a zdravé tuky, čímž se vhodnost křupavých dobrot pro naše zdraví i linii zpochybňuje.

Doporučení tedy zní: nebojte se müsli (ani těch zapékaných) a müsli tyčinek (ani těch s polevou). Díru do žaludku vám neprovrtají a rapidní nárůst hmotnosti také nezpůsobí. Jen je třeba vybrat si kvalitní produkty, jíst je spíš dopoledne nebo po náročném tréninku a v omezeném množství.
   
Při výběru snídaňového sypání rozlišujte mezi müsli a cereáliemi. Pod označením müsli se rozumí pokrm z obilovin, který svými kořeny spadá do oblasti Německa a Švýcarska (tzv. Bürchermüsli) a skládá se z tepelně neupravených ovesných vloček a ovoce.

 

Rozlišujeme hned několik druhů:

Suché müsli - označuje sypkou směs z obilných vloček (nejčastěji ovesných), kousků sušeného ovoce, semínek a ořechů. Najdete ho na pultech supermarketů jako sypké müsli, ale můžete si ho také jednoduše připravit doma. Protože neobsahuje přidaný cukr ani tuk, je vhodný pro zdravý životní styl i hubnutí. Jen si dejte pozor na sušené ovoce a ořechy - tam je cukru i tuku dost, takže si snídani, pokud možno, dál nedoslazujte.

Čerstvé müsli - to získáte, když si vločky namočíte přes noc ve vodě a poté přidáte čerstvé ovoce. Tento druh se v obchodech neprodává, protože je obtížné zajistit jeho trvanlivost. Spíš se jedná o oblinou kaši, kterou lze konzumovat jak studenou, tak teplou.

Zapékané müsli - tento druh berte spíš jako sladkost a pochutinu, než jako zdravé a vyvážené jídlo k dennímu jedení. Vzniká tak, že se do sypké směsi vloček, semínek, sušeného ovoce a ořechů přidá cukr nebo med a trocha tuku a za občasného promíchání se zapeče v troubě. Je chutnější, než suché müsli (právě díky cukru a tuku), ale o to méně vhodné pro hubnutí. Ani moderní název „granola“ na kaloriích tomuto müsli bohužel neubere.

Snídaňové cereálie - zní to zdravě (vlivem reklamy), nicméně cereálie rovná se obiloviny a ty zase tak superzdravé samy o sobě nejsou. Často bývají pufované, čímž se zvedne jejich glykemický index a po jejich snědení budete mít brzo hlad a mnohdy jsou slazené, máčené v medu nebo čokoládě. Krásně barevné krabice s pohádkovými motivy mají za úkol nalákat děti, pro které jsou ale z nutričního hlediska naprosto nevhodné.

Müsli tyčinky - jako dopolední svačina nebo doplnění energie po fyzické aktivitě nejsou špatné. Ty s polevou obsahují víc tuku i cukru, ale i tak se většinou prodávají po 30 gramech a takové množství vám určitě žádné škody na postavě ani zdraví nenapáchá. Tyčinky bez přidaného cukru jsou samozřejmě vhodnější.

 

660x250_1.jpg

 

Autor: Veronika Červenková