Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Aby vám chutnalo!

Přinášíme vám užitečnou pomůcku, která se vám při zdravém vaření určitě bude hodit. Často totiž vaříte podle receptů, kde se odměřovaná množství měří běžnými kuchyňskými pomůckami bez použití váhy. Jaký je objem čajové lžičky a polévkové lžíce? Jak velký je šálek, kterým odměřujeme tekutiny nebo na kostičky nakrájenou zeleninu? Kolik přibližně váží průměrný žloutek a bílek? Stojí za to si tuto pomůcku někam uložit nebo vytisknout a pracovat s ní, ne každý máme automatickou váhu nebo váhu po babičce.

Jak odměřovat v kuchyni

 

Kávová lžička rovná
4 g hrubé mouky, 4 g hladké mouky, 3 g krupice, 7 g Solamylu, 6 g cukru krupice, 3 g cukru moučky, 8 g soli, 9 g máku, 5 g sádla, másla nebo tuku, 5 g oleje, 4 g vody, 5 g mléka, 18 g medu, 3 g mleté kávy nebo15 g marmelády.

Kávová lžička vrchovatá
7 g hrubé mouky, 8 g hladké mouky, 7 g krupice, 11 g Solamylu, 10 g cukru krupice, 8 g cukru moučky, 9 g soli nebo 15 g sádla, másla či tuku.

Polévková lžíce rovná
11 g hrubé mouky, 10 g hladké mouky, 10 g krupice, 5 g ovesných vloček, 20 g rýže, 15 g Solamylu, 12 g cukru krupice, 12 g cukru moučky, 20 g soli, 17 g máku, 15 g sádla, másla nebo tuku, 11 g oleje, 17 g vody, 18 g mléka, 36 g medu, 6 g mleté kávy nebo 35 g marmelády.

Polévková lžíce vrchovatá
20 g hrubé mouky, 25 g hladké mouky, 22 g krupice, 10 g ovesných vloček, 30 g rýže, 30 g Solamylu, 25 g cukru krupice, 25 g cukru moučky, 30 g soli nebo 30 g sádla, másla či tuku.

Obsah nádob
Ingredience odměřujeme na sklenice, kelímky, šálky nebo hrnky. Většinou se jedná o hrnek s objemem 250 ml, ale není to pravidlem.

Obsah 250ml hrnku v gramech
170 g hrubé mouky, 135 g hladké mouky, 170 g krupice, 100 g ovesných vloček, 250 g rýže, 145 g máku, 250 g sádla, másla nebo tuku, 230 g oleje, 245 g vody, 250 g mléka nebo 380 g marmelády.

Vrchovatý talíř - 350 g/ml vody

Vinná sklenka - 100 g/ml vody

Hořčičná sklenice na vodu
- 200 g/ml vody

Váha potravin
ořech másla - 10 g
velká kostka cukru - 10 g
malá kostka cukru - 5 g
žloutek - 20 g
bílek - 30 g
malý brambor - 60 g
střední brambor - 85 g
velký brambor - 200 g
(Váhy sypkých potravin závisí na jejich vlhkosti a nakypření.)

 

Více informací nalezenete na: www.nutris.net