Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Cuketa je ideální pro hubnutí

Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny i trávicí ústrojí a pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu i dny. Má dokonce i protirakovinné účinky. Vyzkoušejte si, jak nápaditě se tato tykev dá připravit.


Cuketová polévka

Suroviny: Olej, 2 cibule, 1 cuketu (asi 500 g), 1 kus sýru tofu, sůl, vegetu, ocet, muškátový oříšek, petrželku

 

Postup: Na oleji osmahneme dvě nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, trochu vegety a soli a dolijeme vodou. Vaříme asi 20 minut.
Pak rozmixujte sýr tofu, přimícháme čtvrt šálku vody, lžíci octa, trochu muškátového oříšku a tuto směs vlijeme do polévky a ještě pět minut povaříme. Polévku můžeme ozdobit petrželkou, jíst ji můžeme teplou i studenou.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Čočka - královna luštěnin

To nejlepší, co z dýně můžete udělat

Jídelníčky portálu FITHALL.cz

 

Cuketový nákyp
Suroviny: 500 g cukety, 100 g tvrdého sýra, 150 až 200 g měkkého salámu, 2 až 3 vejce, 3 lžíce oleje, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 5 lžic hladké mouky, 1 prášek do pečiva, směs koření na mleté maso, sůl

 

Postup: Cuketu, sýr a měkký salám ustrouháme nahrubo. Přidáme vejce, olej, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zahustíme moukou smíchanou s práškem do pečiva. Dochutíme kořením a osolíme.
Hmotu rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáče, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 150 až 200 °C pečeme dorůžova. Nákyp podáváme s vařenými brambory. Výborný je i studený s chlebem či pečivem.

 

Cuketa po Řecku
Suroviny: 4 malé cukety, 2 papriky, 5 malých červených cibulí, 3 větvičky tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, 4 rajčata, 200 g sýru Feta (nebo Tofu), černé olivy, sůl, mletý pepř, 1 lžíce balsamikového octa

 

Postup: Cukety nakrájíme na kostky a rozložíme na plech. Posypeme je nakrájenými paprikami a cibulemi pokrájenými na měsíčky. Přidáme tymián, všechno pokropíme olivovým olejem a plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Zatím spaříme a oloupeme rajčata, pokrájíme na osminky, sýr na kostičky, olivy na kolečka.
Po 20 minutách plech vytáhneme z trouby, přisypeme rajčata, sýr a olivy, všechno osolíme a opepříme, plech vrátíme zpátky do trouby a dopečeme ještě 15 minut. Hotové pokropíme octem.
Podáváme s chlebem nebo těstovinami či rýží.

 

Cuketa s kysanou smetanou
Suroviny: 800g cukety, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1 zelená paprika, olivový olej, 1 lžíce kopru, 1/2 lžičky pepře, 30 g strouhaného parmazánu, 200 ml kysané smetany

 

Postup: Cuketu omyjeme a i se slupkou nakrájím na tenká asi 1 cm silná kolečka, která zprudka opečeme v hlubší pánvi dozlatova. Pak ji osolíme a necháme odstavenou na teplém místě. Cibuli a papriku nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky a orestujeme na oleji. Ochutíme drceným pepřem a solí. Když cibule zesklovatí zmírníme teplotu na minimum a přimícháme smetanu, kopr, parmazán a ještě krátce prohřejeme, ale nevaříme. Plátky cukety rozdělíme na talíře a přelijeme je pikantní smetanovou směsí.