Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Zdravé recepty z brusinek

Nechte se inspirovat našimi chutnými recepty a vykouzlete z čerstvých brusinek přímo delikatesy. V čerstvé formě jsou k dostání jen několik měsíců v roce, tak neváhejte. Tyto pokrmy prospějí vašemu zdraví víc než si myslíte.

 

Recepty:

 

Svařené cranberry víno - ingredience pro 2 zavařovací sklenice o obsahu 1000 ml:

 

500 ml červeného vína
300 g třtinového cukru
4 celé skořice
2 vanilkové lusky
6-8 badyánů
6 hřebíčků
750 g čerstvých cranberries
100 g vlašských ořechů (např. z Kalifornie)

 

1. V hrnci zahřejte červené víno s třtinovým cukrem, skořicí, na kousky nakrájenými vanilkovými lusky, badyánem a hřebíčkem.  Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.

 

2. Brusinky a vlašské ořechy rozdělte do zavařovacích sklenic (např. s gumovým kroužkem a sponami od společnosti Weck nebo do zvláštních zavařovacích sklenic Parfaitgläser), na ně nalijte svařené červené víno s kořením. Sklenice uzavřete.

 

3. Naplňte pekáč nebo hlubší plech v troubě vařící vodou na výšku asi 2 prstů. Postavte do něj sklenice. Vařte při 175 stupních (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: není vhodná pro sklenice s gumovým kroužkem), dokud ve sklenicích stoupají bublinky (asi 35-45 minut). Vypněte troubu a nechte sklenice stát v horké vodě ještě asi 30 minut.

 

Doba přípravy: asi 70 minut. Neotevřené vydrží 3-4 měsíce, otevřené uchovávejte v chladu a spotřebujte do 1 týdne.  Kdo chce, může do každé sklenice přidat ještě skleničku hnědého rumu.

 

Nutriční hodnota na jednu porci (1 sklenice asi 10 porcí):

p { margin-bottom: 0.21cm; }

Energetická hodnota: 118 kcal /492 kJ

Bílkoviny: 0,9 g

Tuky: 3,1 g

Sacharidy: 20 g

 

Srnčí ragú s cranberries a houbami - suroviny pro 4 až 6 osob:

 

1 kg srnčí nebo jelení kýty
340 g čerstvých amerických brusinek
1 lžička kuliček jalovce
1 lžička fenyklových semínek (pokud máte)
3 lžíce slunečnicového oleje
750 ml cranberry nektaru
5 šalotek
4 stroužky česneku
200 g mrkve
3–4 lžíce másla
sůl, pepř
3 lžíce hnědého cukru
250 ml tmavého piva
250 g hub, např. lišek
1 svazek pažitky

 

Příprava:

 

1. Kýtu nakrájejte na kostky velké 2–3 cm. Jalovec i fenykl nasekejte nahrubo nebo rozdrťte v hmoždíři. Maso smíchejte s kořením a lžící oleje. Šalotky, česnek a mrkev oloupejte a nasekejte na kostičky.

 

2. Maso opékejte zprudka na zbylém oleji 2–3 minuty. Přidejte lžíci másla a nechte zpěnit. Přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky a brusinky. Lehce osolte, opepřete a posypte hnědým cukrem. Krátce opečte a poté zastříkněte pivem. Tekutinu zredukujte a znovu zastříkněte pivem. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno pivo (trvá to asi 20–25 minut).

 

3. Ragú podlijte cranberry nektarem a duste doměkka 45 minut. V závěru by měla být tekutina hustá. Pokud je omáčka ještě řídká, povařte pár minut bez pokličky. Mezitím očistěte houby. Pažitku nakrájejte na krátké kousky. Houby opečte na troše másla asi 3 minuty a často je přitom míchejte. Posypte pažitkou. Zbylé máslo vmíchejte k ragú, ochuťte a podávejte s houbami.

 

Tip: Jako příloha se hodí polentové noky: 500 ml mléka přiveďte k varu se 120 g másla, 1/2 lžičky soli a trochou muškátového oříšku. Za stálého míchání vmíchejte 175 g jemné kukuřičné krupice. Teplotu snižte a za stálého míchání vařte, dokud se směs nezačne dobře oddělovat ode dna. Dejte do misky. Vmíchejte postupně 2 vejce, dokud se směs nespojí. Nechte vychladnout za občasného promíchání. Pomocí lžíce vykrajujte ze směsi nočky a vhazujte je do právě odstavené osolené vroucí vody. Nočky ve vodě ponechte 10 minut a sceďte. Podávejte sypané opraženou strouhankou.

Nutriční hodnoty pro 4 porce/na porci: 

Energie: 617 kcal / 2591 kJ       
Tuky: 18,1 g
Bílkoviny: 59,1 g
Sacharidy: 45,4 g

 

ČTĚTE TAKÉ:

Vyzrajte nad bakteriemi s americkými brusinkami.

Nehubnete? Na vině mohou být hormony.

Nasušte si bylinky.

 

Koláč s vanilkovým pudinkem a cranberries posypaný čokoládou - přísady na zhruba 20 kousků:

 

Na směs na koláč:

250 g měkkého másla
250 g cukru
6 vajec (M)
350 g mouky
1 sáček prášku do pečiva
2 polévkové lžíce kakaového prášku
1 polévková lžíce mléka
250 g sušených cranberries (amerických brusinek)

 

Na vanilkový krém:

1 balení pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
500 ml mléka
100 g cukru
250 g měkkého másla

 

Kromě toho:

150 g hořké čokolády, krájené
kakaový prášek
50 g sušených cranberries (amerických brusinek)

 

1. Utřete máslo do pěny. Postupně vmíchejte cukr a vejce. Přidejte prosetou mouku s práškem do pečiva a rychle ji vmíchejte do hmoty. Odejměte polovinu těsta. Do zbytku těsta přidejte kakaový prášek a mléko. Plech vyložte pečícím papírem a dejte na něj čtvercovou formu na koláč (velkou zhruba 28x28 cm).  Rozetřete na něm světlé těsto. Pak po malých hromádkách přidávejte tmavé těsto a zlehka ho zavlňte do těsta. Rozložte na něm brusinky a jemně je vtlačte do těsta. Povrch zakryjte archem pergamenového papíru. Pečte zhruba 45 minut v předehřáté troubě při 175 stupních Celsia (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 155 stupňů). Nechte koláč vychladnout.

 

2. Pudinkový prášek s vanilkovou příchutí rozmíchejte v 200 ml mléka. Zbytek mléka s cukrem přiveďte k varu.  Přilijte pudinkový prášek s vanilkovou příchutí a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte vychladnout a občas pudink zamíchejte. Utřete máslo do krémové konzistence a po lžících přidávejte vanilkový pudink.

 

3. Krém rozetřete na koláč a posypte ho nakrájenou čokoládou. Posypte kakaem a rozložte na něj brusinky. Na 1-2 hodiny dejte koláč do lednice.

 

Doba přípravy: zhruba 70 minut + doba potřebná na chlazení

 

Tip s čerstvými brusinkami: V období od září do ledna lze namísto sušených cranberries použít i čerstvé. Ohřívejte v hrnci 1-2 minuty za stálého míchání 1 balení (zhruba 350 g) čerstvých cranberries s 1 čajovou lžičkou vody a 5 polévkovými lžícemi cukru. Do tmavého těsta rozprostřete brusinky, kromě několika brusinek na ozdobu, a upečte koláč podle výše uvedeného postupu.


Výživové hodnoty v jednom kousku:
Energie: 440 kcal / 1844 kJ
Bílkoviny: 5,7 g
Tuky: 26,6 g
Sacharidy: 45 g