Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

7 super dietních receptů na pečenou zeleninu

Čerstvá zelenina je skvělá, ale v zimě má člověk spíš chuť na něco teplejšího. Jenže co když se vám nechce už večer moc vařit? Nebo si hlídáte každou přijatou kalorii? Našli jsme pro vás několik receptů, o kterých se dá tvrdit, že se tak nějak dělají samy (stačí je strčit do trouby), a u kterých vám vůbec nebude vadit, že v nich není maso nebo že jsou bez přílohy.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Propašujte zeleninu do celého dne

Perfektní zeleninový salát – jak na něj?

Zelenina na sladko

 

A kdybyste snad přece jen měli pocit, že zelenina je pro vás málo, dejte si k nim krajíček celozrnného pečiva, trochu rýže nebo pár brambor, ať nemusíte jít o půlnoci na návštěvu do lednice.

Italská pečená zelenina s houbami

Co budete potřebovat:
• 400 g malých žampionů
• 2 hrnky malých růžiček květáku
• 2 hrnky cherry rajčátek
• 12 oloupaných stroužků česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžíci směsi italských bylinek (oregano, bazalka, rozmarýn, tymián…)
• sůl a mletý pepř
• 1 lžíci nasekané zelené petrželky

Postup:
1. Očištěné žampiony, květák, rajčátka a celé stroužky česneku promíchejte v míse s olivovým olejem, italským kořením, solí a pepřem (nebojte se takového množství česneku, po upečení ztratí palčivou chuť a bude skvělý!).
2. Směs rozložte na plech pokrytý papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20–30 minut, až žampiony začnou hnědnout a květák je měkký.
3. Podávejte horké, posypané petrželkou.


Lilkové minipizzy

Co budete potřebovat:
• 1 větší lilek
• sůl
• olivový olej
• 10 čerstvých bazalkových lístků
• 2/3 hrnku nastrouhaného parmazánu nebo mozarelly (může být i kombinace obou)

Na omáčku:
• 2 lžíce olivového oleje
• 3 stroužky česneku
• 1 plechovku sekaných loupaných rajčat
• sušené oregano
• sůl
• trošku cukru (nemusí být)

Postup:
1. Lilek nakrájejte na asi 1cm kolečka. Lehce je osolte a nechte stát, až se lilek „vypotí“.
2. Mezitím připravte omáčku. Nasekaný česnek krátce orestujte na olivovém oleji (nesmí zhnědnout). Přidejte rajčata z konzervy, okořeňte oreganem, osolte, případně lehce oslaďte a pomalu vařte za průběžného míchání asi 20 minut.
3. Kolečka lilku osušte papírovými utěrkami a rozložte na plech s papírem na pečení, který jste lehce potřeli olejem. Kolečka lehce potřete olejem, trochu osolte a dejte asi na 20 minut do trouby vyhřáté na 190 °C (lilek by neměl být upečený úplně doměkka, má zůstat pevný).
4. Na upečená kolečka rozdělte připravenou omáčku, každé posypte najemno nakrájenou bazalkou a nastrouhaným parmazánem. Plech s kolečky dejte do trouby přepnuté na gril a krátce zapečte, až se sýr rozteče (stačí asi 3 minuty). Podávejte horké.

TIP PRO LENOCHY: Jestli se vám nechce připravovat omáčka, zkuste jednodušší verzi. Kolečka lilku posolte a nechte vypotit. Pak je otřete, rozložte do zapékací mísy, přelijte sekanými rajčaty z konzervy, lehce osolte, posypte sušenou bazalkou nebo oreganem a dejte péct. Když je lilek měkký, posypte povrch rozdrobenou fetou nebo balkánským sýrem a nechte sýr krátce rozpéct. Podávejte samotné nebo třeba k těstovinám.


Pečený květák s parmazánem

Co budete potřebovat:
• 1/2 většího květáku
• 2 lžíce rozpuštěného másla
• 1 lžíci olivového oleje
• sůl a mletý pepř
• 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
• 1 lžičku nasekané zelené petrželky

Postup:
1. Květák rozeberte na větší růžičky a nakrájejte je na silnější plátky. Rozložte je na plech s papírem na pečení, pokapejte máslem a olejem, osolte, opepřete a pečte 20–30 minut při 200 °C.
2. Pečený květák posypte parmazánem a petrželkou, vraťte zpátky do trouby a pečte ještě asi 5 minut, dokud se sýr nerozteče a nezačne zlátnout. Podávejte ihned.


Pečená zelenina s medem a balzamikem


Co budete potřebovat:
• 250 g růžičkové kapusty
• 250 g mrkve
• 250 g menších brambor
• 2 větší cibule šalotky
• 3 lžíce olivového oleje
• sůl a mletý pepř
• 2 lžíce krémového balzamikového octa (viz tip na konci receptu)
• 1 lžíci medu

Postup:
1. Všechnu zeleninu očistěte, kapustičky a brambory překrojte na půlky, mrkve na větší kousky, cibule na čtvrtiny. Zeleninu dejte do mísy, promíchejte s 2 lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete. Pak ji rozložte na plech s papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte asi 30 minut, dokud není zelenina měkká a nezačne na povrchu hnědnout.
2. Pečenou zeleninu přesypte do mísy, přidejte zbylou lžíci oleje, krémový balzamikový ocet a med a opatrně promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí a ihned podávejte.

TIP:
Krémový balzamikový ocet je trochu jiný než klasický balzamikový ocet. Je hustší, má intenzivnější a sladší chuť. Můžete ho koupit hotový nebo si doma připravit takzvanou balzamikovou redukci z obyčejného balzamikového octa, který budete vařit tak dlouho, dokud nebude hustý jako sirup.


Cuketové hranolky s parmazánem


Co budete potřebovat:

• 4 menší cukety
• 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
• sušený tymián, oregano a bazalku (od každého 1/2 lžičky)
• 1/4 lžičky sušeného česneku
• sůl a mletý pepř
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 lžíce nasekané zelené petrželky

Postup:

1. Cukety omyjte a rozkrojte podélně na čtvrtiny nebo osminy.
2. V misce promíchejte parmazán, bylinky, česnek, sůl a pepř.
3. Nakrájené cukety rozložte na plech s papírem na pečení, pokapejte je olejem a posypte parmazánovou směsí. Plech dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 15 minut doměkka. Pak troubu přepněte na gril a pečte ještě 2–3 minuty, až cukety začnou hnědnout.
4. Podávejte ihned posypané nasekanou petrželkou.


Kořeněné pak choi

Co budete potřebovat:
• 4 menší kusy pak choi (nebo 1 velký kus)
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 lžičky sezamového oleje
• 2–3 lžíce sójové omáčky
• 2 prolisované stroužky česneku
• 2 lžičky paprikových (chilli) vloček (lze vynechat)
• 2 lžičky sezamových semínek

Postup:
1. Pak choi omyjte a rozkrojte podélně na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti).
2. V misce promíchejte všechny zbylé suroviny.
3. Pak choi rozložte na plech vyložený papírem na pečení a důkladně ho potřete připravenou marinádou, aby se pokud možno dostala i mezi listy.
4. Plech dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 6–7 minut, až pak choi začne zlátnout. Podávejte ihned.

Nevíte, co je pak choi?
Někdy můžete narazit také na název bok choy. Je to vlastně čínské zelí (často tak nesprávně říkáme pekingskému zelí) a trochu se podobá mangoldu. Seženete ho v asijských obchodech nebo i v běžných supermarketech, kde mají větší výběr zeleniny.


Restovaná brokolice s parmazánem

Co budete potřebovat:
• 1 brokolici
• 3 lžíce olivového oleje
• sůl a mletý pepř
• asi 80 g parmazánu (podle chuti)

Postup:

1. Z brokolice odkrojte tuhý stonek, rozdělte ji na růžičky, omyjte je a nechte odkapat. Pak je rozložte na plech vyložený papírem na pečení, pokapejte olejem a osolte. Plech dejte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte as 15 minut. Během pečení plech obraťte a brokolici lehce promíchejte, aby se rovnoměrně propekla.
2. Upečenou brokolici lehce opepřete, posypte nastrouhaným parmazánem a ihned podávejte.

 

 

Zdroj: Prima ŽENY

 

iPrima_zeny.jpg